Att arbeta som affiliate och vikten att välja rätt samarbetspartners

Funderar du på att starta en verksamhet? Har du hört talas om vad affiliatemarketing är för något?

Affiliatemarketing eller affiliatemarknadsföring innebär att du marknadsför företagsprodukter eller tjänster mot en provision varje gång du förmedlar en försäljning. Du skulle kunna se det som att vara återförsäljare för andras produkter, fast att det sker över internet.

I detta inlägg kommer jag djup dyka i hur det är att arbeta som affiliate och vikten att inte bara välja rätt nisch utan välja rätt samarbetspartners för de produkter eller tjänster du kommer förmedla.

Hejsan! Jag heter Alexander Sandvik och är SEO ansvarig på hittawebbhotellet.se som är en jämförelsetjänst för webbhotell.

Att arbeta som affiliate har sina för- och nackdelar precis som med allt annat här i livet. Låt oss starta med fördelarna och därefter nackdelarna. Jag kommer avgränsa mig till 3 fördelar, annars skulle detta inlägg bli på tok för långt.

Fördelar:

1# Att bli sin egna chef

Många drömmer om att kunna arbeta för sig själv och slippa vara fast i det så kallade ekorrhjulet(https://sv.wikipedia.org/wiki/Ekorrhjul). Det fantastiska är att vem som helst praktiskt taget skulle kunna börja arbeta som affiliate, om den vill säga har tillgång till dator och internet.

2# Jobba vart som helst

Eftersom att du endast behöver en dator och internet för att utföra det faktiska arbetet, kan arbeta från vilket land du vill egentligen. Detta är en frihet som få människor får uppleva under deras livstider. De allra flesta jobbar måndag-fredag och under semestern reser iväg och semestrar under en begränsad tid. I ditt fall skulle du kunna bo och arbeta från de platser människor kommer för att semestra om det är något du vill.

3# Marginell investering för att starta din verksamhet

Det är ingen verksamhet som kräver stora lager eller stora initiala investeringar av olika slag. Utan som sagt var behöver du en dator och internet för att komma igång.

Nackdelar:

1# Komplext att sätta sig in i

Att signa upp för ett affilateprogram är inte svårt. Ta Egensajt som exempel, de erbjuder provision för att förmedla deras webbhotell. Och du kan enkelt signa upp för deras affiliateprogram på adrecord.

Vad menar jag då?

Jo affiliate marketing, betyder just det, att marknadsföra andras produkter. Det finns givetvis olika sätt du kan göra detta på, men de vanligaste är via SEO och betaldmarknadsföring, så som Google ads eller facebook ads till exempel. Så här handlar det först om att välja hur du vill gå tillväga därefter krävs det att du lär dig ett helt nytt ämne.

Detta kan kännas väldigt tuff, men finns motivationen att lära sig, kan du hitta all tänkbar information om hur du lär dig SEO, facebook ads eller google ads på internet.

Ta mig som exempel, jag visste inte var seo var i början av 2018. Idag efter ett år av att studerat ämnet på egenhand och börjat arbeta aktivt varje dag, har jag nu tagit mig till en punkt där jag snart kommer kunna börja arbeta heltid med det.

Kom ihåg att detta tar tid, det är inte en ”Get rich quick scheme”.

Nu till att välja rätt nisch och samarbetspartners

Du har nu beslutat dig för att ge detta ett försök, men vilket område ska du välja att bli verksam i? Mina bästa tips för detta handlar om att du väljer något du är generellt intresserad av. För att om du väljer att arbeta med SEO kommer du behöva skriva mycket om ditt valda ämne. Vidare skulle jag kolla på det affiliateprogram du valt att provisionerna är bra, gentemot hur svåra produkterna blir att sälja. Låt säga att du säljer en produkt för 1000+ kr, men endast får 50 kr. Då finns chansen att det kommer bli svårt att skapa någon lönsamhet för din egna del. Här skulle jag även använda mig av ett sökordsverktyg, för att se hur stora sökvolymer det valda område du kommer ge dig in i har. Bonus tips: Finns det google reklam längst upp för de valda sökorden, tyder det på att företag väljer att spendera deras pengar på att synas för det sökordet. Alltså finns det någon form av lönsamhet många gånger.

Transparens är viktigt anser jag.

Många som startar med affiliate marknadsföring tror att de ska lyckas genom att sitta vid sin dator och arbeta helt själv. Det fungerar inte, du behöver nå ut till din partners och etablera kontakter med dem. Kan du göra det på ett framgångsrikt sätt, kommer vägen till framgång bli allt mer tydlig.

Därför tar jag mig själv som exempel återigen. Som jag nämnde driver jag en jämförelsetjänst för webbhotell, och på vårt begränsade urval av webbhotell jag personligen kan stå bakom, är EgenSajt en av dem. Och när det kommer till SEO är länkar en viktig rankingfaktor, hade jag då valt att samarbeta med ovilliga leverantörer av de tjänster jag förmedlar, hade jag inte fått möjligheten att skriva detta inlägg för er. Som resultat av att EgenSajt är ett omdöme för andra webbhotell, har vi valt att placera dem på delad första plats för vår lista över bästa webbhotell 2019. Så funderar du på vilket webbhotell du ska välja för din hemsida eller som samarbetspartner, är EgenSajt ett solklart val.

Om författaren

Alexander driver webbyrån TribuSoft och flera olika affiliatesidor. Skulle du ha några frågor kan ni alltid kontakta honom via: Alexander@tribusoft.se