SEO-tips: Så gör du en sökordsanalys

Att göra en ordentlig sökordsanalys är A och O för att lyckas med SEO. Det gäller att identifiera sökord som många söker på men samtidigt finna en balans i att de inte får vara för svåra att ranka på.

Att göra en grundlig analys kräver mer utrymme än ett blogginlägg, men det finns goda skäl att bekanta sig med ämnet som en start på resan mot högre Google-placeringar. 

Genom att göra en sökordsanalys och få fram starka sökord kan du skapa innehåll och inte minst produkttexter som gör att din webbplats rankar högre på Google. När du väl rankar högre ökar du konverteringen och därmed också försäljningen för din e-handel i det långa loppet. Att använda fel sökord kan få motsatt effekt och plötsligt hittar inte kunderna till dig.

Om du själv inte har tid att lära dig att göra en sökordsanalys så kan det vara värt att ta hjälp av en SEO-byrå

Oavsett om du väljer att göra arbetet själv, eller med en byrå, så är det en god idé att i alla fall lära sig grunderna till hur en sökordsanalys utförs. 

Lär känna kundens språk

Du som gör en utförlig sökordsanalys får reda på vilka sökord du ska använda i din marknadsföring och lär på så sätt känna din målgrupp. Genom att analysera sökorden kan du tillfredsställa användarnas mål med sökningen, samt svara på frågor och behov när de väl konverterar till din hemsida.

Ett verktyg som kan vara till hjälp är Googles egen sökordsplanerare Keyword Tool. Verktyget är gratis och används inom SEO för att få en bild över hur många som söker på ett eller flera sökord månadsvis. 

Siffrorna är dock inte exakta men ger en stabil överblick på det aktuella sökordets månatliga antal sökningar.

Keywords Tool ger användaren möjligheten att identifiera relaterade sökord som också är värda att synas med. Du hittar funktionen under ”Keyword Ideas”-sektionen och där skapar programmet en automatisk lista som baseras på vad Google anser vara relevanta ord till ditt ursprungliga sökord. Många av förslagen kan dock skilja sig ordentligt från vad din produkt representerar, så det gäller att vara uppmärksam och ha ett kritiskt öga.

Fyra enkla steg

Men du kan också sätta igång direkt och hitta sökord som passar just din e-handel, genom fyra enkla steg.

  1. Först och främst, skriv ner sex sökordskategorier som passar bra in på vad din produkt är och representerar. Fyll därefter på med unika sökord för varje kategori genom att brainstorma kring vad din produkt gör, vilka problem den löser och vad som gör den unik.
  2. Undersök din målgrupp. Ta reda på hur din målgrupp skriver och anpassa dig till deras sätt. Titta hur de kommunicerar på sociala medier, vilket typ av språk de använder på LinkedIn och hur befintliga kunder uttrycker sig i kommunikation med dig. På så sätt kan hitta nya idéer till sökord. 
  1. Testa dina sökord genom Keywords Tool eller någon annan gratistjänst för att se hur stor sökvolym orden du tagit fram har. 
  1. Kolla på konkurrenterna. Vilket språk använder de sig av och vilka ord dyker upp oftare än andra? Kanske hittar du nya ord som du inte tänkte på tidigare. 

Lycka till!

Domänrea ända till nyårsafton!

Sista chansen att köpa .se/.nu domäner för endast 19kr och .eu domäner för 9kr t.o.m. den 31:a kl 23:30!

OBS! Nästa år erbjuder Internetstiftelsen inga fler kampanjer på .se/.nu domäner!

Tänk på att betalning måste vara oss tillhanda senast den 31:a kl 23:30 om du betalar med kreditkort eller paypal. Annars om du däremot betalar med bankgiro eller banköverföring behöver vi ha betalningen senast den 30:e kl 09:30.

EgenSajt på mässan Eget Företag Online 8-9 dec 2020

Vi kommer vara med på mässan Eget Företag i Stockholm nu i nästa vecka den 8-9 december. Under dessa 2 dagar kommer vi erbjuda en gratis .se/.nu domän med fria e-postkonton för nya kunder både under mässan och på vår hemsida.

Om du missade att träffa oss på mässan Eget Företag i Malmö, Göteborg och Stockholm tidigare år så ser vi fram emot att träffa dig i online om du har möjlighet att besöka den virtuella mässan!

Se gärna https://egetforetag.se/ för mer information och du kan även hämta ut en fribiljett på denna sida: https://www.egetforetag.se/eget-företag-online/besökare/fribiljett

PHP 8.0 installerat på EgenSajt

Nu kan du som kund till EgenSajt välja PHP 8.0, som är den senaste versionen av PHP. Du kan läsa mer vad som denna version bär med sig på PHP’s egen hemsida: https://www.php.net/releases/8.0/

Läs gärna i vår kunskapsbank hur du ändrar PHP versionen i din kontrollpanel.

Om du funderar på att uppgradera till PHP 8.0

Om du funderar på att uppgradera till 7.8 så bör du se till att WordPress eller den programvara du använder är uppdaterad till senaste version. Du bör även se till att ditt tema och dina plugins är uppdaterade. Om sidan mot förmodan slutar att fungera kan du läsa denna instruktion i vår kunskapsbank. I värsta fall kan du helt enkelt ändra tillbaka till gamla PHP versionen igen eller höra av dig till vår support!

Angående Coronaviruset/Covid-19/SARS-COV-2

Med anledning av den pandemi vi tyvärr har i världen just nu, vill vi på EgenSajt berätta hur vi agerar och anpassar oss efter detta.

Vi som de flesta följer utvecklingen noga och håller oss uppdaterade på daglig basis och följer de rekommendationer som regering och myndigheter ger.

All vår personal har fått instruktioner att stanna hemma om man inte känner sig full frisk och de som vill kan arbeta hemifrån utan problem.

Om du har några frågor till oss om detta, så tveka inte att höra av dig! Var försiktig, ta hand om dig och dina anhöriga!

Support

Supporten kommer inte att påverkas eller begränsas i dagsläget, utan fungerar som vanligt.

Drift av servrar och tjänster

Ingen drift beräknas beröras och vår driftsavdelning har normal bemanning och beredskap för att även kunna arbeta hemifrån.

PHP 7.4 installerat på EgenSajt

Nu kan du som kund till EgenSajt välja PHP 7.4, som är den senaste versionen av PHP. Du kan läsa mer vad som denna version bär med sig på PHP’s egen hemsida: https://www.php.net/releases/7_4_0.php

Läs gärna i vår kunskapsbank hur du ändrar PHP versionen i din kontrollpanel.

Om du funderar på att uppgradera till PHP 7.3 eller 7.4

Om du funderar på att uppgradera till 7.3 eller till 7.4 så bör du se till att WordPress eller den programvara du använder är uppdaterad till senaste version. Du bör även se till att ditt tema och dina plugins är uppdaterade. Om sidan mot förmodan slutar att fungera kan du läsa denna instruktion i vår kunskapsbank. I värsta fall kan du helt enkelt ändra tillbaka till gamla PHP versionen igen eller höra av dig till vår support!

Flytta kostnadsfritt till EgenSajt

Vi erbjuder flytthjälp helt kostnadsfritt just nu, vilket normalt annars kostar 195kr. I detta ingår flytt av en sajt och 5st epostadresser. Detta erbjudande gäller vid beställning av minst Standard Resurser och gäller tillsvidare.

I andra steget i vår beställningsprocess kan du bocka för ”Vi flyttar din webbsida/email till oss” Ange sedan rabattkoden: flyttanu

Se gärna vår kunskapbank hur man enklast beställer ett webbkonto: https://www.egensajt.se/kunskapsbank/6/Kopa-doman-med-e-postkonto-eller-webbkonto.html

En flytt tar normalt 1-3 timmar och görs inom 1-2 dagar efter beställning. Beräknad nertid är max 1 timme, men ofta endast en halvtimme.

Du är mer än välkommen att kontakta oss på vår chatt nere till höger eller via vårt kontaktformulär. Och du kan även ringa oss på 031-7877050 vardagar mellan 09:00 och 18:00

SEO för nybörjare

Visste du att det görs cirka 55 miljoner sökningar på Google – varje dag? Därför gäller det att sticka ut från mängden och hamna överst i träfflistan. Men hur gör man egentligen för att hamna i toppen? Här är våra bästa SEO-tips!

Varför är SEO viktigt?
SEO kan vid första anblick verka krångligt, men det behöver det inte vara! SEO står för sökmotoroptimering och handlar i grund och botten om att förbättra en hemsidas placering i sökmotorernas organiska sök. Målet för sökmotorer är att visa det mest relevanta svaret på användarens sökning, där vill du såklart vara. Ju högre upp på träfflistan din hemsida är desto större chans är det att trafiken hamnar hos er.

Sökmotorer gillar tydlighet. Genom att göra innehållet på din hemsida tydligt för sökmotorerna och visa på att det är mer relevant än hos dina konkurrenter ökar chansen för att just din hemsida hamnar högre upp i träfflistan.

Så, hur gör man för att hamna i toppen av träfflistan? Det finns oändligt många olika tips på hur du optimerar din hemsida och tar dig till toppen. Det finns några tips som är extra viktiga för att lyckas med din SEO – här är våra bästa tips!

1. Bilder kompletterar text – de ersätter dem inte

2. Ett budskap per sida – sökmotorerna älskar tydlighet

3. Skapa en så ren kodning av din hemsida som möjligt

4. Använd ett relevant nyckelord i texten

5. Skapa en tydlig URL

6. Skapa en meta beskrivning per sida

7. Skriv för webben


Infografen är skapad av Studentum.se – Sveriges största söktjänst för eftergymnasiala studier. Studentum driver även yhutbildningar.se, distansutbildningar.se, komvuxutbildningar.se, yrkesutbildningar.se och AllaStudier.se. Titta in på någon av hemsidorna för att hitta din drömutbildning och tips på hur du kan nå dit!

Att arbeta som affiliate och vikten att välja rätt samarbetspartners

Funderar du på att starta en verksamhet? Har du hört talas om vad affiliatemarketing är för något?

Affiliatemarketing eller affiliatemarknadsföring innebär att du marknadsför företagsprodukter eller tjänster mot en provision varje gång du förmedlar en försäljning. Du skulle kunna se det som att vara återförsäljare för andras produkter, fast att det sker över internet.

I detta inlägg kommer jag djup dyka i hur det är att arbeta som affiliate och vikten att inte bara välja rätt nisch utan välja rätt samarbetspartners för de produkter eller tjänster du kommer förmedla.

Hejsan jag heter Alexander Sandvik och är SEO ansvarig på hittawebbhotellet.se som är en jämförelsetjänst för webbhotell.

Att arbeta som affiliate har sina för- och nackdelar precis som med allt annat här i livet. Låt oss starta med fördelarna och därefter nackdelarna.

Jag kommer avgränsa mig till 3 fördelar, annars skulle detta inlägg bli på tok för långt.

Fördelar:

1# Att bli sin egna chef

Många drömmer om att kunna arbeta för sig själv och slippa vara fast i det så kallade ekorrhjulet(https://sv.wikipedia.org/wiki/Ekorrhjul). Det fantastiska är att vem som helst praktiskt taget skulle kunna börja arbeta som affiliate, om den vill säga har tillgång till dator och internet.

2# Jobba vart som helst

Eftersom att du endast behöver en dator och internet för att utföra det faktiska arbetet, kan arbeta från vilket land du vill egentligen. Detta är en frihet som få människor får uppleva under deras livstider. De allra flesta jobbar måndag-fredag och under semestern reser iväg och semestrar under en begränsad tid. I ditt fall skulle du kunna bo och arbeta från de platser människor kommer för att semestra om det är något du vill.

3# Marginell investering för att starta din verksamhet

Det är ingen verksamhet som kräver stora lager eller stora initiala investeringar av olika slag. Utan som sagt var behöver du en dator och internet för att komma igång.

Nackdelar:

1# Komplext att sätta sig in i

Att signa upp för ett affilateprogram är inte svårt. Ta Egensajt som exempel, de erbjuder provision för att förmedla deras webbhotell. Och du kan enkelt signa upp för deras affiliateprogram på adrecord.

Vad menar jag då?

Jo affiliate marketing, betyder just det, att marknadsföra andras produkter. Det finns givetvis olika sätt du kan göra detta på, men de vanligaste är via SEO och betaldmarknadsföring, så som Google ads eller facebook ads till exempel. Så här handlar det först om att välja hur du vill gå tillväga därefter krävs det att du lär dig ett helt nytt ämne.

Detta kan kännas väldigt tuff, men finns motivationen att lära sig, kan du hitta all tänkbar information om hur du lär dig SEO, facebook ads eller google ads på internet.

Ta mig som exempel, jag visste inte var seo var i början av 2018. Idag efter ett år av att studerat ämnet på egenhand och börjat arbeta aktivt varje dag, har jag nu tagit mig till en punkt där jag snart kommer kunna börja arbeta heltid med det.

Kom ihåg att detta tar tid, det är inte en ”Get rich quick scheme”.

Nu till att välja rätt nisch och samarbetspartners

Du har nu beslutat dig för att ge detta ett försök, men vilket område ska du välja att bli verksam i?

Mina bästa tips för detta handlar om att du väljer något du är generellt intresserad av. För att om du väljer att arbeta med SEO kommer du behöva skriva mycket om ditt valda ämne.

Vidare skulle jag kolla på det affiliateprogram du valt att provisionerna är bra, gentemot hur svåra produkterna blir att sälja.

Låt säga att du säljer en produkt för 1000+ kr, men endast får 50 kr. Då finns chansen att det kommer bli svårt att skapa någon lönsamhet för din egna del.

Här skulle jag även använda mig av ett sökordsverktyg, för att se hur stora sökvolymer det valda område du kommer ge dig in i har.

Bonus tips: Finns det google reklam längst upp för de valda sökorden, tyder det på att företag väljer att spendera deras pengar på att synas för det sökordet. Alltså finns det någon form av lönsamhet många gånger.

Nu till den viktigaste punkten

Många som startar med affiliate marknadsföring tror att de ska lyckas genom att sitta vid sin dator och arbeta helt själv.

Det fungerar inte, du behöver nå ut till din partners och etablera kontakter med dem. Kan du göra det på ett framgångsrikt sätt, kommer vägen till framgång bli allt mer tydlig.

Transparens är viktigt anser jag.

Därför tar jag mig själv som exempel återigen.

Som jag nämnde driver jag en jämförelsetjänst för webbhotell, och på vårt begränsade urval av webbhotell jag personligen kan stå bakom, är EgenSajt en av dem.

Och när det kommer till SEO är länkar en viktig rankingfaktor, hade jag då valt att samarbeta med ovilliga leverantörer av de tjänster jag förmedlar, hade jag inte fått möjligheten att skriva detta inlägg för er.

Som resultat av att EgenSajt är ett omdöme för andra webbhotell, har vi valt att placera dem på delad första plats för vår lista över bästa webbhotell 2019.

Så funderar du på vilket webbhotell du ska välja för din hemsida eller som samarbetspartner, är EgenSajt ett solklart val.

Skulle du ha några frågor kan ni alltid kontakta mig via: Alexander@tribusoft.se

EgenSajt på mässan Eget Företag i Stockholm 9-11 nov 2017

Vi kommer vara med på mässan Eget Företag i Stockholm nu i nästa vecka den 9-11 november. Under dessa dagar kommer vi erbjuda en gratis .se/.nu domän med fria e-postkonton för nya kunder både under mässan och på vår hemsida.

Om du missade att träffa oss på mässan EgetFöretag i Malmö och Göteborg tidgare i år så ser vi fram emot att träffa dig i Stocholm om du har möjlighet att komma!

Se gärna http://egetforetag.se/ för me information och du kan även hämta ut en fribiljett på denna sida: http://egetforetag.se/sthlm-eget-företag/besökare/fri2017