Vad är ett webbhotell och hur fungerar det?

Ett webbhotell är en tjänst som gör det möjligt att publicera på nätet, så att dina vänner eller kunder kan hitta dig och vad du har att erbjuda. Så för att publicera på nätet behöver du dels en domän och dels ett webbhotell. Oftast har man en hemsida eller webshop på et webhotell. Du har säkert surfat runt på olika webbsidor, och varje webbsida ligger på ett ett sk. webbhotell. Webbhotellet har satt upp en server eller dator där webbsidan ligger som filer på ett utrymme på servern. Webbsidan består av filer med html-kod samt bildfiler som webbläsaren på din dator sedan hämtar in och visar innehållet med bilder.

Om man vill ha en mer unik e-postadress än kanske en gmail adress så behöver man även ett webbhotell, även om man egentligen borde kalla det för e-posthotell. Man kan då köpa en domän som man sedan kan koppla valfritt en personlig adress till.

Hur hittar min dators webbläsare en hemsida?

Om du öppnar din webbläsare, har du säkert sett att man kan skriva något i webbläsarens adress fönster, där vi har skrivit ”expressen”. Då använder t.ex. webbläsaren Chrome sökmotorn Google och visar de populäraste sidorna som finns på expressen.se. Men man kan även direkt skriva expressens domän som är expressen.se och komma till deras startsida. Vi hittar alltså en webbsida genom den domän som webbsidan är kopplad till.

Vad är en domän?

Som vi var inne på ovan med datorns webbläsare, så är expressen.se en domän som gör att du hittar deras sida och kan läsa på den. Sidan ligger som sagt på ett webbhotell. Så en domän eller domännamn är en adress som gör att man hittar en webbsida som man kan besöka eller skicka e-post till. Så expressens webbadress eller URL som det även kallas, är i detta fallet https://www.expressen.se samt om man ska kontakta dem via e-post kan det vara redationen@expressen.se

Behöver jag då ett webbhotell?

Om du vill ha en sida om dig eller för en förening eller företag och kanske en unik e-postadress så behöver du detta. Du kanske vill sätta upp en webshop där du säljer någon produkt. På ett webbhotell kan du därför bygga en sida med deras verktyg online direkt i din webbläsare!

WordPress eller sidbyggare?

Vi på EgenSajt erbjuder kostnadsfri installation av det populära programmet wordpress där man m.h.a. en guide samt AI kan bygga en mycket kraftfull och snygg hemsida, med eller utan webshopsfunktion. Men vi erbjuder även en enkel att använda sidbyggare, som är enklare och snabbare att kommma igång med, så du kan med fördel testa dig fram och se vilken som passar dig bäst!

Så välkommen in till oss på EgenSajt och beställ domän och webbhotell!