Vad ska du göra om ditt domännamn är upptaget?

Det finns inget mer irriterande än att precis ha hittat det perfekta domän-namnet, planerat för allt, skaffat logga och hittat den bästa domänleverantören för ditt företag, eller personliga hemsida men att sedan få veta att det redan är upptaget.

Så vad gör man då?

Det finns flera sätt du kan gå till väga. Antingen kontaktar du ägaren och försöker köpa namnet, men detta kan vara väldigt dyrt. Du kan också välja en annan domän, eller helt enkelt använda dig av en snap-back tjänst medan du hoppas på att ägaren inte väljer att förnya domänen.

1. Försök att köpa domännamnet

Om du har budgeten och verkligen måste ha just det där domännamnet så kan du ju alltid kontakta ägaren och fråga om du får köpa det. Detta är dock inte rekommenderat. Jag har själv försökt att köpa redan upptagna domännamn och det hela slutade med bortslösat tid. De flesta vill ha runt 30 000-100 000 kr.

Men hur ska du få kontakt med ägaren? Om du inte hittar någon kontaktinformation på webbsidan så kan du söka efter innehavaren på internetstiftelsens hemsida och där har du en länk till att kunna kontakta ägaren via ett kontaktformulär.

För .se domäner visas kontaktinformationen endast för de domäner som företag har registrerat.

2. Prova en annan TLD

Även om det oftast är bäst att registrera en .SE domän, så är detta inte alltid nödvändigt. Du kan prova att registrera en .NU, eller varför inte en .COM istället om de är lediga?

Ibland så kan det faktiskt vara bättre att använda sig av en alternativ TLD. Idag så finns det flera tusen olika alternativa TLD’s som du kan använda dig av. Läs.nu är ett exempel där en .nu faktiskt låter bättre än en .SE. Eller skulle inte webbhotellinfo.se kunna bli webbhotell.info?

3. Plural och synonymer

Om du har satt ihop två ord som vi har gjort på EgenSajt.se så kan du alltid använda dig av synonymer. En synonym till egen är individuell, och IndividuellSajt.se är ett ledig domän namn.

Eftersom att det finns i princip oändligt många synonymer så fungerar detta oftast väldigt bra. Det går också bra om du gör singular till plural. EgenSajt.se I plural skulle bli EgnaSidor.se, och detta domännamn är också ledigt!

4. Använd dig av snapback

Att använda sig av en snap-back tjänst är ett bra alternativ om du har tålamod, och verkligen inte vill ha ett annat domännamn eller köpa det. Vi på EgenSajt erbjuder just detta.

En snap-back tjänst fungerar på det sätt att domänen automatiskt registreras så fort det har blivit ledigt, och jag menar så fort det har blivit ledigt. Det går inte att slå en snap-back tjänst manuellt. Man behöver registrera domänen en tiondels sekund efter att den blivit ledig.

Så om du inte orkar vänta på att den nuvarande ägaren glömmer av, eller inte längre vill ha domännamnet så är detta bäst. För det kan ta lång tid, flera år ibland innan en inaktiv domän inte förnyas av ägaren!

Sammanfattning

Varje dag registreras tusentals olika domäner så det är inte väldigt konstigt att just den du söker efter är upptagen. Men samtidigt läggs nya TLD’er till varje dag, och eftersom att det finns i princip oändligt många synonymer till varje ord bör det inte vara något problem att hitta det perfekta domännamnet till din hemsida!

Tid är pengar, så om du är villig att vänta, och inte vill köpa det upptagna domännamnet så går det också bra att använda dig av snap-back.